Welkom bij Praktijk om de hoek. Als je overweegt je eigen coach of rt-praktijk te starten, ben je hier aan het juiste adres. Maar ook als je midden in je zoektocht zit: wat kan ik? versus wat wil ik met mijn praktijk? Geen gemakkelijke vraag, al zeg ik het zelf.
Wat leer je in dit artikel?
- Beginnen is de sleutel – Je hoeft niet alles perfect te hebben uitgewerkt.
- Proberen is leren – Durf te experimenteren en omarm zowel blunders als successen.
- Waarde creëren en delen – Je ondernemersreis draait om het creëren en delen van waarde, niet om direct succes.
- Verken je grenzen en mogelijkheden – Het starten van je eigen praktijk betekent ook het begin van een zoektocht naar wat je wilt en kunt.
- Handige tips & formats in je mailbox! (als je wilt… Maar dat wil je vast!)
Sinds 2021 ben ik zelfstandig ondernemer. Maar met mijn zoektocht was ik in de jaren daarvoor begonnen. Ik zal je een geheimpje verklappen: het is nog steeds in ontwikkeling. En zal ik je nóg een geheimpje verklappen? Dat is helemaal niet erg!
Juist het verkennen, het herzien en het bijsturen van je doelen houdt je bedrijf gezond. Tenminste, dat is hoe ik er naar kijk. Wat wel belangrijk is, is dat je start. Je hoeft en kan niet alles tot in de puntjes uitgewerkt te hebben.
Het starten van een eigen praktijk begint met… STARTEN!
Zo begon ik als een praktijk voor Remedial Teaching. Maar binnen een jaar gaf ik ook kinderyoga en -coaching! Drie elementen die elkaar ontzettend goed aanvullen. Drie elementen die ik heel goed kan toepassen in de begeleiding van kinderen. En drie elementen die echt bij mij passen!
Ook is het belangrijk om je niet blind te staren op kleine details. Zo heb ik veel tijd besteed aan de zoektocht naar mijn logo. Ik zat te tekenen, te zoeken op internet en overwoog zelfs om flinke centen neer te leggen aan een professional.
Maar belangrijke (voorwaardelijke) zaken had ik nog helemaal niet uitgewerkt. Dingen zoals de inschrijving bij de kamer van koophandel. Of mijn uurtarief, mijn boekhouding. Maar ook contact met potentiële klanten.
Wat besloot ik te doen? Focus op deze elementen en START!
(Uiteindelijk besloot ik ‘even snel’ een rechthoek te tekenen. Mijn praktijknaam in het midden, en voilà. Een logo. Daar kwam de liggende 8 nog bij en een groene stip als zaadje. En mijn Logo? Die heb ik niet meer veranderd).
Neem je eerste klus aan, dan begint het balletje te rollen.
Het belang van het Proberen & Experimenteren
In het onderwijs hoor je het vaak: van proberen kan je leren!
En zo is het ook bij ondernemen. De kinderen die je begeleid, de ouders en leerkrachten die je helpt, de blunders, de successen. Je gaat ze niet ervaren, als je het niet probeert. Je gaat ze niet ervaren als je niet start met je eigen praktijk.
En JA, het is retespannend!
Seth Godin omschrijft het belang hiervan ontzettend mooi in zijn boek The Practice (zeker een aanrader om volledig te lezen!). Hij vergelijkt het met een oude Turkse traditie. Als je daar een brood koopt bij de bakker, kan je ervoor kiezen om extra te betalen voor een brood ‘aan de haak’. Dit brood is voor iemand die geen geld heeft, maar wel honger.
Seth gebruikt deze traditie als een prachtige metafoor. Het gaat over het creëren en delen van waarde, zonder de verwachting van een directe beloning. Het is gewoon aan de slag gaan, iets van waarde maken en dat vrijelijk delen met de wereld. En je weet wat? Het maakt niet uit wat er gebeurt.
Als je net begint met ondernemen, is dit een houvast. Ondernemen draait niet alleen om het grote geld of het flitsende succes. Het gaat om waarde creëren en delen. Het gaat om de sprong wagen, het risico nemen en je ervaringen en skills met de wereld durven delen.
Dus ben je klaar om je eigen ‘brood aan de haak’ te hangen?
Zoek een manier en tempo die bij jou past. Maar neem wel de stappen (of stapjes) richting je eigen praktijk. Hang dat brood aan de haak! Stel jezelf kwetsbaar op: hier ben ik en dit is wat ik aanbied.
Ik koos ervoor om een dag minder in loondienst te werken om zo tijd en ruimte te creëren voor Leerkriebels. Vier dagen voor de klas en één dag ondernemen.
Als snel had ik via via mijn eerste klus. Wat mij ontzettend heeft geholpen zijn de contacten. Alle (oud) collega’s die ik in de jaren daarvoor had ontmoet. Ik kende veel mensen in onderwijsland. En al snel had ik mijn tweede klus… en mijn derde…
Zoals ik al zei, na die eerste stap begon het balletje te rollen!
Uit The Practice van Seth Godin heb ik veel inspiratie en motivatie gehaald. Zeker voor startende ondernemers (die het spannend vinden om te starten, net zoals ik). Hier zijn een paar belangrijke punten:
- Vertrouw op jezelf: Het is normaal om twijfels te hebben, vooral als je iets nieuws probeert. Maar Seth Godin moedigt ons aan om op onszelf te vertrouwen, om te geloven in onze eigen ideeën en capaciteiten.
- Het gaat om het proces, niet om het resultaat: Veel mensen zijn bang om te falen. Bang om iets te proberen en het niet perfect te krijgen. Maar Seth Godin stelt dat het proces belangrijker is dan het resultaat. Het gaat erom dat je het probeert, dat je leert en groeit, en dat je jezelf toestaat om fouten te maken.
- Begin gewoon: Veel mensen stellen dingen uit. Uitstel, omdat ze niet zeker weten waar ze moeten beginnen of omdat ze bang zijn om een fout te maken. Maar Seth Godin moedigt ons aan om gewoon te beginnen. Om een eerste stap te zetten, hoe klein ook, en om van daaruit verder te gaan.
- Creativiteit is een keuze: Veel mensen denken dat creativiteit een aangeboren talent is. Het is iets wat je hebt of niet hebt. Maar Seth Godin stelt dat creativiteit een keuze is. Iedereen kan ervoor kiezen om creatief te zijn, om nieuwe ideeën te bedenken en om dingen anders te doen. (Om te maken en ondernemen.)
Het is een soort boek dat helpt om in de juiste mindset van ondernemen en creëren te komen. Voor alle mensen die iets maken en opzetten. En nu ik zo over het boek schrijf, denk ik dat ik het nog een keer ga lezen.
Het verkennen van je grenzen en mogelijkheden
Oké, nu ben je gestart. Je hebt je eerste klant of zelfs klanten. De aanvragen stromen binnen… En dan komen er ook dingen op je pad waarvan je niet weet of het wel of niet iets voor jou is. Of het iets is dat bij jou past.
Als je start met je eigen praktijk, start je ook met de zoektocht naar: ik kan veel, maar wat wil ik doen? Je hebt in de jaren voordat je de stap maakt naar zelfstandig ondernemen, al ontzettend veel ervaring en skills ontwikkeld.
Ik kan veel, maar wat wil ik doen?
Ik ben leerkracht, Remedial Teacher, Specialist Jonge Kind, Taalspecialist, Video Interactie Begeleider, Procesbegeleider, Mindfulnesstrainer, Yogadocent, Kindercoach… En ik werk met ouders, scholen, BSO’s, Kinderdagverblijf, kleutergroepen, kinderen met een TOS, kinderen met een taalachterstand, kinderen met veel energie, kinderen die moeite hebben om prikkels te verwerken, kinderen met angsten, kinderen met ADHD, kinderen die moeite hebben met grenzen aangeven, kinderen die moeite hebben met rekenen, kinderen die bewegend willen leren, kinderen met dyslexie… Ik verzorg dyslexie nazorg, spelbegeleiding, kinderyoga, MBSR-training… En zo kan ik nog wel even door gaan! Ik kan veel, maar dit wil ik niet allemaal…
Laura van der Mark – eigenaar van Leerkriebels & Yogakriebels
Om eerlijk te zijn, is dat nog steeds een proces. Dat ontdekken waar je je op wilt richten. Want, in mijn geval, het is allemaal zo leuk. Toch ben ook ik klussen uitgevoerd waarvan ik weet: dat wil ik dus niet.
Ik zal je wat vertellen over mijn eigen zoektocht.
In mijn eerste jaar, nadat ik de Basisopleiding tot Mindfulnesstrainer had afgerond, werd ik opgebeld door een andere yogadocent. Ze zou een workshop geven aan een groep volwassenen en een kinderyogales. Helaas kon zij de workshop niet meer geven. Ze vroeg of ik tijd had om die klus over te nemen.
De klus betaalde goed, zeker vergeleken andere workshops en yogalessen. En zonder erbij na te denken had ik toegezegd. Een mooie kans om alles wat ik had geleerd in de praktijk te brengen!
En toen… Toen kwam ik er achter dat die ‘groep volwassenen’ een groep van 100 man was!
Iedereen die mij kent, weet dat ik ABSOLUUT niet houd van spreken voor grote groepen. Zelfs bij ouderavonden liep ik vroeger rood aan en sloeg mijn stem over.
Toch besloot ik de workshop te geven. Vlak daarvoor had ik een workshop over TEDTalks gevolgd. Gelukkig wist ik nu dus beter hoe ik een inspirerend praatje kon geven. (Een shout-out aan Ferd en Ton van Inspirezzo!)
Met knikkende knieën stond ik daar. Gelukkig had ik mij goed voorbereid, habben we meditatiemomenten en pakte de grapjes goed uit. Na afloop kwamen deelnemers zelfs naar mij toe om mij te bedanken en te complimenteren. Eerlijk is eerlijk, dat voelde goed! Trots is het juiste woord om het gevoel te omschrijven. Juist omdat ik het vooraf zo spannend vond!
De de workshop was geslaagd, ik ‘overleefde’ het door dicht bij mezelf te blijven. Door persoonlijk te zijn. Maar aan het eind van de dag, heb ik mezelf afgevraagd: was dit iets voor mij?
Nee, dus.
Toch zie ik het als waardevol moment. Een moment dat ik niet had willen missen. Het is belangrijk dat je je eigen grenzen gaat verkennen. Dit betekent soms dat je in je paniekzone terecht komt, zoals ik deed tijdens die workshop. Maar dat is niet persé iets ‘slechts’.
Het is ondernemen. Het is leren. Het is je grenzen opzoeken. Dit is onderdeel van het proces.
En weet je wat? Als je het niet probeert, dan weet je ook niet of het iets voor je is. Dat betekent dat je soms zult uitvinden dat iets niet voor je is, zoals ik deed met die workshop. 100 man is teveel, doe mij maar een max van 30 personen 😉
Het is een proces dat gaat van breed naar smal. Van alles proberen naar precies weten wat je wilt en wat je niet wilt. En het is oké als dit niet vanaf dag één helemaal duidelijk is. Het is oké om bij te stellen, aan te passen, te schrappen. Het belangrijkste is dat je begint. Dat je probeert.
Je hoeft je eindbestemming niet precies te weten om je reis te beginnen. Het belangrijkste is dat je een richting hebt en de eerste stap zet. Zo begin je jouw eigen zoektocht.
En het goede nieuws is… Je hoeft het niet alleen te doen! Er zijn meer zelfstandig ondernemers, die het liever niet alleen willen doen. Of bij wie de quote ‘Leer mij het zelf te doen’, goed past.
Op basis van mijn ervaring én met hulp van ervaren marketeers en coaches, maak ik een e-boek voor je! Zo help ik je stap voor stap op weg. Laat vandaag je mail achter en ik stuur hem je toe zodra hij af is! Tot die tijd help ik je met handige oefeningen, formats, stappenplannen en ben ik er om je vragen te beantwoorden.
Dus…
Samengevat… Start je eigen praktijk!
De sleutel is: beginnen – zelfs zonder alles perfect te hebben uitgewerkt. Zelf begon ik als een praktijk voor Remedial Teaching, maar al snel was ik ook bezig met kinderyoga en -coaching. Belangrijk is om niet te blijven hangen in kleine details, zoals ik deed met mijn logo. Focus op de grote lijnen en ga aan de slag!
Het belang van proberen en risico nemen speelt een grote rol. Door te proberen, leer je en ervaar je, of het nu gaat om blunders of successen. Het starten van je eigen praktijk is geen kwestie van flitsend succes, maar van waarde creëren en delen.
Als je begint, ga je ook op zoek naar wat je wilt en wat je kunt. Je hebt al veel ervaring en vaardigheden ontwikkeld. Geef jezelf de tijd en ruimte om te onderzoeken wat je wel en niet wil doen.